KONKURS na najlepszy „Piernik Świąteczny”
Regulamin na najlepszy Piernik Świąteczny
Regulamin
- Postanowienia ogólne:
- Organizatorem Konkursu na najlepszy Piernik Świąteczny, zwanego dalej Konkursem jest Krokowskie Centrum Kultury w Krokowej.
- Celem konkursu jest promocja produktów lokalnych, kultywowanie i upowszechnianie tradycji pieczenia świątecznych pierników, wymiana doświadczeń, umożliwienie prezentacji wytworów twórczej pracy.
- Ocena konkursowych wypieków odbędzie się w dniu 22 grudnia 2020 roku w Krokowej.
- Organizator zastrzega sobie prawo do publikacji zdjęć konkursowych pierników, jak również imion, nazwisk, miejscowości zamieszkania oraz wizerunków osób biorących udział w Konkursie.
- Organizator zastrzega sobie prawo do odmowy przyjęcia zgłoszenia lub odmowy udziału po przyjęciu zgłoszenia osoby, która narusza dobre zwyczaje lub postanowienia niniejszego Regulaminu.
- Uczestnicy Konkursu i ich wypieki:
- Uczestnikami Konkursu mogą być osoby piekące amatorsko ciasto w warunkach domowych i wyłącznie na własny użytek. Zadanie uczestnika konkursu jest wykonanie wypieku domowego z ciasta piernikowego, ozdobionego, przedstawiającego motyw ze Świętami Bożego Narodzenia. Technika uzyskania zdobienia – dowolna. Do konkursu nie mogą być zgłoszone pierniki będące gotowymi wyrobami cukierniczymi wyprodukowanymi przez zakłady cukiernicze.
- Każdy uczestnik może zgłosić tylko wypiek ciasta piernikowego o dowolnej gramaturze.
- Organizator nie pokrywa kosztów zakupu surowców, wypieku ciasta oraz kosztów dojazdu uczestników do miejsca rozstrzygnięcia Konkursu.
- Wypiek zgłoszony do Konkursu staje się własnością Organizatora. Po rozstrzygnięciu Konkursu wykorzystane zostaną jako poczęstunek dla Domu Pomocy Społecznej w Lubkowie.
- Akcesoria niezbędne do prezentacji wypieku uczestnicy Konkursu zapewniają we własnym zakresie.
- Zabrania się używanie elementów niejadalnych, niespełniających wymogów sanitarnych i niedopuszczonych do spożycia na terytorium UE.
- Zgłoszenie udziału w Konkursie:
- Warunkiem uczestnictwa jest dostarczenie bądź przesłanie do Organizatora (listownie na adres: ul. Żarnowiecka 29, 84-110 Krokowa lub mailowo: (konkurs@kck.krokowa.pl) Kartę Zgłoszeniową, stanowiącą załącznik do niniejszego regulaminu do 17.12.2020 do godziny 14:00.
- Piernik Świąteczny można dostarczyć osobiście do KCK w Krokowej (ul. Żarnowiecka 29 84-110 Krokowa) w dniu 12.2020 r. między godziną 7:30 a 15:30. Istnieje możliwość odbioru ciasta przez pracownika KCK w Krokowej po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym.
- Ocena wypieków przez Komisję Konkursową
- Oceny zgłoszonych wyrobów piernikowych dokonuje powołana przez Organizatora Komisja Konkursowa, zwana dalej Komisją, składająca się z osób zawodowo związanych z branżą piekarską. Ocena Komisji jest ostateczna, werdykt nie podlega odwołaniu czy zaskarżeniu.
- Komisja ocenia wypieki biorąc pod uwagę następujące kryteria oceny:
- Smak od 0 do 10 punktów
- Zapach od 0 do 10 punktów
- Wrażenia ogólne od 0 do 10 punktów
- W przypadku gdy wśród najwyżej ocenionych ciast piernikowych poszczególne wypieki uzyskają tę samą liczbę punktów, przewodniczący Komisji, w celu wyłonienia laureatów I, II i II miejsca, przeprowadza głosowanie, w którym członkowie Komisji wybierają lepszy piernik spośród tych, które uzyskały tę samą liczbę punktów.
- Członkowie Komisji podczas oceny nie mają wglądu do danych osobowych wypiekających ciast piernikowych.
- W przypadku sytuacji spornych wszelkie wątpliwości rozstrzyga przewodniczący Komisji.
- Ogłoszenie wyników konkursu i postanowienia końcowe
- Ogłoszenie wyników Konkursu nastąpi w dniu 22.12.2020 na portalu społecznościowym Facebook oraz na stronie Internetowej www.kck.krokowa.pl
- Laureaci Konkursu otrzymają nagrody rzeczowe.
- Dostarczone akcesoria służące do prezentacji wypieków należy odbierać bezpośrednio po ogłoszeniu wyników Konkursu, w punkcie ich wcześniejszego przyjmowania.
- W sprawach nieuregulowanych niniejszym Regulaminem decyzje podejmuje Organizator Konkursu.