KONKURS NA NAJLEPSZY CHLEB DOMOWEGO WYPIEKU
REGULAMIN KONKURSU NA NAJLEPSZY CHLEB DOMOWEGO WYPIEKU
- Postanowienia ogólne:
- Organizatorem Konkursu na Najlepszy Chleb Domowego Wypieku, zwanego dalej Konkursem jest Krokowskie Centrum Kultury w Krokowej.
- Celem konkursu jest promocja produktów lokalnych, a także propagowanie spożywania pełnowartościowego pieczywa, wyprodukowanego z zastosowaniem tradycyjnych składników i metod.
- Ocena konkursowych wypieków odbędzie się podczas Dożynek Gminnych, w dniu 27 sierpnia 2023 roku na terenie placu dożynkowego w miejscowości Wierzchucino.
- Organizator zastrzega sobie prawo do publikacji zdjęć konkursowych wypieków, jak również imion, nazwisk, miejscowości zamieszkania oraz wizerunków osób biorących udział w Konkursie.
- Organizator zastrzega sobie prawo do odmowy przyjęcia zgłoszenia lub odmowy udziału po przyjęciu zgłoszenia osoby, która narusza dobre zwyczaje lub postanowienia niniejszego Regulaminu.
- Uczestnicy Konkursu i ich wypieki:
- Uczestnikami Konkursu mogą być osoby wypiekające amatorsko chleb w warunkach domowych i wyłącznie na własny użytek, tj. które nie zajmują się lub nie zajmowały wypiekiem chleba w celach zarobkowych, pokazowych czy edukacyjnych.
- Każdy uczestnik może zgłosić tylko jeden chleb o dowolnej gramaturze.
- Organizator nie pokrywa kosztów zakupu surowców, wypieku chleba oraz kosztów dojazdu uczestników do miejsca rozstrzygnięcia Konkursu.
- Wypiek zgłoszony do Konkursu staje się własnością Organizatora. Po rozstrzygnięciu Konkursu wykorzystane zostaną jako poczęstunek dla uczestników Dożynek.
- Akcesoria niezbędne do prezentacji wypieku uczestnicy Konkursu zapewniają we własnym zakresie.
- Zabrania się używania elementów niejadalnych, niespełniających wymogów sanitarnych i niedopuszczonych do spożycia na terytorium UE.
- Zgłoszenie udziału w Konkursie:
- Warunkiem uczestnictwa jest dostarczenie bądź przesłanie
do Organizatora (listownie na adres: ul. Żarnowiecka 29, 84-110 Krokowa,
lub mailowo (konkurs@kck.krokowa.pl) Kartę Zgłoszeniową, stanowiącą załącznik
do niniejszego regulaminu do 22.08.2023 do godziny 15:30.
- Chleb należy dostarczyć osobiście do punktu Organizatora, który znajdować się będzie w namiocie oznaczonym jego nazwą na terenie placu dożynkowego w miejscowości Wierzchucino, w dniu 27.08.2023 r. między godziną 11:00 a 12:00.
- Ocena wypieków przez Komisję Konkursową
- Oceny zgłoszonych chlebów dokonuje powołana przez Organizatora Komisja Konkursowa, zwana dalej Komisją, składająca się z osób związanych z branżą piekarską. Ocena Komisji jest ostateczna, werdykt nie podlega odwołaniu czy zaskarżeniu.
- Komisja ocenia wypieki biorąc pod uwagę następujące kryteria oceny:
- Smak od 0 do 10 punktów
- Zapach od 0 do 10 punktów
- Struktura w przekroju od 0 do 10 punktów
- Wrażenia ogólne od 0 do 10 punktów
- Ilość składników od 0 do 10 punktów
- W przypadku gdy wśród najwyżej ocenionych chlebów poszczególne wypieki uzyskają tę samą liczbę punktów, przewodniczący Komisji, w celu wyłonienia laureatów I, II i II miejsca, przeprowadza głosowanie, w którym członkowie Komisji wybierają lepszy chleb spośród tych, które uzyskały tę samą liczbę punktów.
- Członkowie Komisji podczas oceny nie mają wglądu do danych osobowych wypiekającej chleb.
- W przypadku sytuacji spornych wszelkie wątpliwości rozstrzyga przewodniczący Komisji.
- Ogłoszenie wyników konkursu i postanowienia końcowe
- Ogłoszenie wyników Konkursu nastąpi około godziny 14:10 na scenie podczas Dożynek Gminnych w Wierzchucinie, 27.08.2023 r.
- Laureaci Konkursu otrzymają nagrody rzeczowe.
- Dostarczone akcesoria służące do prezentacji wypieków należy odbierać bezpośrednio po ogłoszeniu wyników Konkursu, w punkcie ich wcześniejszego przyjmowania.
- W sprawach nieuregulowanych niniejszym Regulaminem decyzje podejmuje Organizator Konkursu.
- Ochrona danych osobowych
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 RODO (Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE. L Nr 119), informujemy, że:
- Administratorem danych osobowych uczestników konkursu jest Krokowskie Centrum Kultury w Krokowej.
- Z Inspektorem Ochrony Danych Osobowych możliwy jest kontakt pod adresem e-mail: iodo@Krokowa.pl.
- Dane osobowe uczestników będą przetwarzane przez okres 5 lat w celach i zakresie niezbędnym dla organizacji, przeprowadzenia i promocji Gminy Krokowa.
- Dane osobowe uczestników konkursu będą przetwarzane w celu przeprowadzenie konkursu na Najlepszy Chleb Domowego Wypieku
- Administrator danych osobowych nie przekazuje danych do państwa trzeciego/organizacji międzynarodowej. Dane osobowe uczestników nie będą podlegać zautomatyzowanemu przetwarzaniu, w tym profilowaniu.
- Podstawę przetwarzania Pani/Pani danych osobowych stanowi art. 23 ust. 1 pkt 3 UODO oraz art. 6 ust. 1 lit b) RODO – realizacja umowy (akceptacja Regulaminu i zgłoszenie udziału w konkursie stanowi zawarcie umowy) oraz art. 23 ust. 1 pkt 1 UODO i art. 6 ust. 1 lit. a) RODO – dobrowolna, jednoznaczna, świadoma i konkretna zgoda osoby, której dane dotyczą.
- Uczestnikom przysługują prawa do: a) dostępu do danych, b) sprostowania danych, b) usunięcia danych, c) ograniczenia przetwarzania danych, d) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, e) przenoszenia danych, f) cofnięcia wyrażonej zgody na przetwarzanie danych w dowolnym momencie, co uniemożliwi jednak udział w imprezie. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.
- Uczestnikom przysługuje również prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych na przetwarzanie ich danych przez Administratora. Realizacja uprawnień, o których mowa powyżej może odbywać się poprzez pisemne wskazanie swoich żądań przesłane na adres Administratora.
- Przetwarzanie danych w związku z udziałem w imprezie obejmuje także: publikację imienia i nazwiska uczestnika, publikację wizerunku uczestników w każdy sposób, w jaki publikowane lub rozpowszechniane będą informacje o imprezie oraz w celach marketingowych organizatora, a także reklamodawców i partnerów. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne, lecz ich niepodanie lub brak zgody na ich przetwarzanie uniemożliwia udział w konkursie. Dokonanie zgłoszenia jest jednoznaczne z akceptacją zasad zawartych w Regulaminie konkursu oraz udzieleniem zgody na przetwarzanie danych osobowych. W przypadku osoby niepełnoletniej zgodę na przetwarzanie danych osobowych musi wyrazić osoba sprawująca władzę rodzicielską lub opiekun prawny.