kultura

V Regionalna Bitwa Kulinarna Krokowa 2018

   Jubileuszowa- V Regionalna Bitwa Kulinarna Krokowa 2018 – za nami. Przed pięciu laty jej inicjatorem był Zarząd Główny ZKP. W ubiegłym roku kulinarną batalię w Jastarni stoczyły ekipy trzech oddziałów ZKP – z Pucka, Władysławowa i Krokowej. Wygrała ekipa krokowska przygotowując zupę rybną, śledzie w śmietanie i drożdżówkę. Nagrodą był przywilej organizowania kolejnej edycji Bitwy.

W sobotę -3 marca w stołówce Szkoły Podstawowej w Krokowej rywalizowały ze sobą przedstawicielki oddziałów ZKP w Chwaszczynie i Wejherowie. Oddział ZKP w Lipuszu reprezentował team mieszany – dwie panie i pan.

Bohaterem walki był ziemniak i potrawy z niego – zupa kartoflana i placki ziemniaczane. Na deser serwowane były faworki (w nich też jeden z produktów wyrabiany jest z ziemniaków). Wybierając potrawy z ziemniaków krokowscy zrzeszeńcy chcieli przypomnieć, że wiele nowych odmian ziemniaków pochodziło właśnie z Krokowej, gdyż od roku 1960 przez ponad 40 lat istniała tu Hodowla Twórcza Ziemniaków. Odmiany pochodzące z Krokowej nosiły nazwy związane z morzem i rybołówstwem- wśród nich były m.in. Bliza, Ceza, Darga Ekra, Glada. Perełką okazała się Hinga, za którą jej twórcy otrzymali złoty medal na Międzynarodowych Targach „Polagra” w Poznaniu.

W krokowskiej Bitwie walczono odmianą ziemniaka o nazwie Vineta. Wybornie smakuje ona w plackach i zupie ziemniaczanej.

Po 99 minutach gotowania i smażenia, jury w składzie: Ewa Kur, Maria Littwin i Bożena Hartyn-Leszczyńska wyróżniło I miejscem i tytułem Arcymistrza Kulinarnego drużynę z ZKP oddział Chwaszczyno – zadecydował przede wszystkim wyborny smak przygotowanych potraw i estetyka ich podania. II miejsce i tytuł Mistrza Kulinarnego przypadł oddziałowi ZKP w Lipuszu. Tu były SUPER faworki,placki i autorski, estetyczny ubiór zawodników. Trzecim miejscem i tytułem Mistrza Kulinarnego uhonorowano panie z oddziału w Wejherowie. Tu dobrą ocenę otrzymała zupa. Wielkie emocje panowały nie tylko wśród zawodników, ale też wśród kibiców. Podgrzewał je w bardzo dowcipny sposób pan Rafał z zespołu Manijoce. Członkowie ZKP w Krokowej z prezesem Romanem Kościelniakiem na czele z wdzięcznością podkreślają życzliwość wielu osób i firm, które wspomogły finansowo i rzeczowo Bitwę. Wymienić tu należy koniecznie : Starostę Puckiego pana Jarosława Białk, Wójta Gminy Krokowa pana Adama Śliwickiego, Dyrektora KCK pana Krzysztofa Obszyńskiego, Prezesa Północnokaszubskiej Grupy Rybackiej pana Zbigniewa Chmaruka, Zarząd firmy Graal oraz Prezesa CN Nidzica pana Tomasza Bieńkowskiego. Największe dziękczynienia zrzeszeńcy kierują do Dyrekcji Szkoły Podstawowej w Krokowej pana Andrzeja Rożka i pani Marii Wiśniewskiej. To dzięki Ich życzliwości i zgodzie Bitwa mogła toczyć się w szkolnej stołówce. Lepszego miejsca nie można było sobie wymarzyć. Tu było wszystko – odpowiednie lokum, naczynia, obrusy i nieoceniona pomoc pani Ani Kielińskiej – pracownicy szkolnej stołówki.

tekst: Bożena Hartyn-Leszczyńska

Książka Kucharska – do pobrania przepisy

http://www.telewizjattm.pl/dzien/2018-03-08/45802-wiesci-z-samorzadu-gmina-krokowa.html?play=on

Nadchodzące wydarzenia